Hvordan holde varmen på post

Ulvang-ambassadør Regine Emilie Mathisen deler sine tips til hvordan man skal holde varmen under jakt.

En varm ullgenser

En god ullgenser er et must! Jeg anbefaler Vegard genseren som er den varmeste ullgenseren til Ulvang.

Hold topplokket varmt

Hold deg varm på hodet. Kroppen slipper mest varme ut gjennom topplokket, sørg derfor for å ha en god lue på. På stillesittende aktiviteter er Vegard lua å foretrekke, eller for dem som er ekstra frysepinner anbefales Bugøynes, som er den varmeste og mykeste lua man får fatt i.

Kle deg godt innenfra og ut

Ulvang sitt Thermo undertøy er helt fantastisk på å holde varmen. Selv er jeg trofast følger av lag på lag prinsippet, og kjører gjerne på med et lag RAV 100% undertøy under Termo, eller en annen favoritt Merino Net med Termo utenfor. Da kan jeg lett slenge av meg noen plagg når jeg går til og fra post, for så å hive på igjen når stillesittingen begynner. Ulvang har nettopp lansert deres varmeste Ullundertøy hittil, Exreme Merino Nett. En god kombinasjon av netting ull og varm ulltrøye. Perfekt for lange, kalde dager på post!

Ikke glem bena

Å holde varmen på bena er kanskje det vanskeligste. Jeg sverger til Expedition socks i jakt skoene. I tillegg har jeg alltid med et ekstra par sokker slik at jeg alltid kan holde meg tørr på bena. Er det langt å gå til post hender det jeg starter med Ulvang Hiking sokken, og bytter til Expedition når jeg kommer frem. Der det ikke er så langt å gå til post så hender det jeg slenger selskinn skoene og Ulvang raggsokken i sekken og bytter sko på post.

Vind og vanntett ytterlag

Når det gjelder skallbekledning er det mange ulike preferanser. Det viktigste å huske på er ikke ha for stramme klær! Luft isolerer, og presser man lufta ut av klærne blir man fortere kald. Jeg bruker en god vanntett jaktdress med goretex og en stille overflate. Man klarer aldri å sitte helt i ro, så det er greit å slippe unna unødvendig knirking fra klærne.

Det lille ekstra

Av ekstrautstyr vil jeg anbefale en god fjellduk. Jeg har alltid med en original duk, den veier lite og tar lite plass i sekken. Vet jeg det blir lange kalde dager fester jeg gjerne en fòret fjellduk utenpå sekken. Den veier litt mer, og vet jeg vi skal bære viltet ut selv dropper jeg gjerne denne, men det skal nevnes jeg priser meg lykkelig hver gang den er med. Har man ikke foret fjellduk kan man for eksempel bruke en sovepose.

Glem ikke det viktigste

Siste tips er, ikke glem å spise godt gjennom dagen, og ikke vær redd for å tømme blæren. På kalde dager bruker kroppen mye energi, sørg for å ha nok påfyll slik at kroppen lettere holder varmen. I tillegg så bruker kroppen mer energi på å varme opp en kropp med full blære, enn en tom. Varmen lages på innsiden, så husk å ta vare på den også.

Skitt jakt!

- Regine Emilie Mathisen (@regineemilie)